Hoe is het driedelige pak ontstaan?

Hoe is het driedelige pak ontstaan?

Het driedelige pak is voor velen een symbool van formele elegantie en klasse. Maar hoe is dit modieuze ensemble ontstaan en hoe heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld? Laten we een reis maken door de geschiedenis van het driedelige pak.

De introductie door koning Charles II

In 1666 introduceerde koning Charles II het driedelige pak in Groot-Brittannië. Dit was een tijd waarin de kledingvoorschriften aan het Engelse hof streng waren. Alleen edellieden mochten kostbare materialen en kleuren zoals 'koninklijk paars' dragen. Dit was een manier om de sociale hiërarchie te behouden en het gewone volk te onderscheiden van de adel. 

Meer weten over driedelige pakken? Lees dan ook ons blog waarin we vertellen wat driedelige pakken zijn, of bekijk direct onze driedelige pakken collectie

De 19e eeuw: Herenpakken werden een populaire keuze

In de 19e eeuw groeide de populariteit van het driedelige pak aanzienlijk. Mannen begonnen jassen, vesten en broeken als een complete outfit te dragen, vooral bij formele gelegenheden. Het vest diende als een extra laag voor zowel warmte als stijl. Interessant is dat de mode van die tijd sterk beïnvloed werd door Beau Brummell, een Engelse socialite die bekend stond om het bepalen van vele modetrends. Voor zijn tijd droegen de Engelse heren flamboyante kleding, geïnspireerd door de Franse hofstijl, zoals jassen met staarten, zijden kousen en pruiken. Maar Beau Brummell veranderde dit alles door de introductie van wat we nu herkennen als het moderne pak.

Waarom stopten mannen met het dragen van driedelige pakken?

Met de opkomst van meer casual kledingstijlen in de dagelijkse leven, vooral na de jaren 50 in de vorige eeuw, begonnen veel mensen het vest als optioneel te beschouwen. Bovendien werd het pak in de jaren 80 en 90 steeds meer gezien als te formeel en beperkend, vooral in warme klimaten. In de jaren 90 was de modetrend voor pakken ruimer, met als doel de drager een gespierde uitstraling te geven (bijvoorbeeld door pakken met schoudervulling). Echter, tegen het einde van dit decennium en bij de aanvang van de 21e eeuw, verschoof deze trend opnieuw.

Hoe draag je een driedelig pak?

Hoewel het driedelige pak vaak geassocieerd wordt met formele gelegenheden, is het ook geschikt voor semi-formele evenementen zoals feestjes en bruiloften. Het is cruciaal om het juiste evenwicht te vinden tussen te formeel en te casual. Een tip is om verschillende vesten te mixen en matchen voor een unieke look. En hoewel de broek van een driedelig pak hoog moet zitten rond de natuurlijke taille, en idealiter met bretels gedragen moet worden, is het dragen van een riem optioneel, omdat deze verborgen zit onder het vest.

Driedelig pak van The Garrison: Olive Tweed

Driedelig pak van The Garrison: Olive Tweed

Waarom blijft het driedelige pak populair?

Ondanks de veranderende modetrends blijft het driedelige pak een tijdloze keuze voor veel mannen. Niet alleen flatteert het de lichaamsvorm, waardoor de drager er langer en slanker uitziet, maar het projecteert ook een beeld van succes en betrouwbaarheid. Vooral in de moderne tijd, waar casual kleding vaak de overhand heeft, kan het kiezen voor een driedelig pak een krachtig statement maken.

Alles voor een perfecte look 

Bij het samenstellen van een outfit voor speciale gelegenheden kiezen velen voor een complete set. Dit pakket bestaat vaak uit zes essentiële kledingstukken: een colbert, een gilet, een overhemd, een broek, een vlinderdas en een stropdas. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de drager er piekfijn uitziet, zonder de stress van het bij elkaar zoeken van bijpassende items.

Driedelige pakken stralen een bepaalde klasse en elegantie uit die ongeëvenaard is. Hoewel het voorzien is van een extra gilet, biedt het de flexibiliteit om dit soms weg te laten. Hierdoor kan men voor informelere gelegenheden kiezen voor slechts het colbert en de broek, en het gilet toevoegen wanneer een extra vleugje klasse gewenst is.

Klaar voor de perfecte look? Kies dan voor een driedelig pak van The Garrison 

In de wereld van maatwerk en elegantie staat The Garrison bekend om zijn onberispelijke aandacht voor detail en superieure vakmanschap. De driedelige pakken zijn niet alleen een symbool van stijl en klasse, maar ook van comfort en duurzaamheid. Als je op zoek bent naar een tijdloze uitstraling die zowel op kantoor als bij speciale gelegenheden indruk maakt, dan is een driedelig pak van The Garrison de ultieme keuze.