Is Peaky Blinders gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Is Peaky Blinders gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

De serie "Peaky Blinders" heeft een flinke impact gehad met zijn fascinerende personages en plots. Maar hoeveel van deze criminele onderwereld is gebaseerd op de echte geschiedenis? Laten we deze vraag ontleden.

Wie waren de echte Peaky Blinders?

De echte Peaky Blinders bende begon in een periode van economische tegenspoed in de lagere klasse in Groot-Brittannië en Ierland. Ze waren actief in zakkenrollen en het afpersen van zakenmensen in de jaren 1800. 

De grote hongersnood van 1845 verdubbelde de Ierse bevolking binnen vijf jaar, wat leidde tot een toename van de activiteiten van dergelijke bendes. De criminelen waren voorzien van nette kleding, die tegenwoordig bekendstaat als de peaky blinders outfits. Pas vele jaren later is er een serie gemaakt over peaky blinders. 

Meer over de peaky blinders geschiedenis lees je door op het linkje te klikken. 

De personages: non-fictie of fictie?

Hoewel sommige karakters in de serie gebaseerd zijn op historische figuren, zijn de meeste Peaky Blinders karakters fictief en gecreëerd door Steven Knight. Tommy Shelby, gespeeld door Cillian Murphy, behoort tot een Romani-familie uit Birmingham. Voor zijn rol heeft Murphy tijd doorgebracht met de Romani-mensen om zich voor te bereiden.

Tommy Shelby zou geïnspireerd zijn door Thomas Gilbert, ook bekend als Kevin Mooney. Andere bekende leden van de echte bende waren Harry Fowles (Baby-Faced Harry), Stephen McNickle en Earnest Haynes.

Hoe is de naam 'Peaky Blinders' ontstaan?

Volgens de geschiedenis van Birmingham gelooft Carl Chinn dat de naam een verwijzing is naar de kledingstijl van de bende. "Peaky" verwijst naar de platte pet met een piek die de bendeleden droegen. "Blinder" was een populaire term in Birmingham om iemand met een stijlvol uiterlijk te beschrijven.

Het verhaal achter de familie Shelby's Romani-erfgoed

Tommy Shelby en zijn familie zijn Ierse-Romani zigeuners, een unieke culturele en etnische groep die al sinds de jaren 1500 in Groot-Brittannië aanwezig is. De familie Shelby is echter fictief en is niet gebaseerd op een echte Romani-familie uit die periode.

Wat is er gebeurd met de echte Peaky Blinders?

In tegenstelling tot de televisiebende, waren de echte Peaky Blinders in de jaren 1920 al in de vergetelheid geraakt. De Eerste Wereldoorlog had zonder twijfel invloed op hun dominantie. Met de tijd werd de bende vervangen door de Birmingham Boys van Billy Kimber, die op hun beurt werden vervangen door de Sabini bende in de jaren 1930.

Zullen er nog meer seizoenen van Peaky Blinders komen?

Helaas zal Peaky Blinders niet terugkeren voor een zevende seizoen. Het zesde seizoen is bevestigd als het laatste door de makers.

Bestaat de Shelby-familie nog steeds?

In de serie zijn de Shelbys van Ierse-Romani afkomst en beschouwen ze zichzelf als zigeuners. Ze spreken Shelta, een taal die wordt gebruikt door de Ierse reizigersgemeenschap. Echter, in werkelijkheid bestaat er geen direct bewijs van een Shelby-familie met een criminele achtergrond zoals voorgesteld in de show.

Peaky Blinders: geïnspireerd door waargebeurde gebeurtenissen

De serie Peaky Blinders is dus fictie. Het geeft echter wel een fascinerend inzicht in het leven na de eerste wereldoorlog in Birmingham, en de criminele onderwereld van die tijd. Hoewel sommige feiten zijn aangepast voor dramatisch effect, blijft het een boeiend stuk televisie dat kijkers over de hele wereld heeft betoverd.

Ben jij een echte peaky blinder? Koop dan een pak bij The Garrison 

Het is niet alleen fascinerend om te duiken in de verhalen en geschiedenis van de Peaky Blinders, maar ook om hun kenmerkende stijl te adopteren. De scherpe snit, het karakteristieke platte petje en de tijdloze elegantie van hun kleding hebben de mode van vandaag beïnvloed. Als jij je ook wilt kleden met dezelfde flair en vertrouwen als Tommy Shelby en zijn bende, is het nu je kans. Bij The Garrison vind je de perfecte Peaky Blinders outfit die je transformeert in een lid van de beruchte bende uit Birmingham. Draag het met dezelfde fierheid en trots, maar vergeet niet: het echte leven is geen tv-show. Behoud altijd de integriteit en stijl waar de Peaky Blinders om bekend staan ;).