pak-kopen-op-naam-van-de-zaak

Mag ik een pak op naam van de zaak kopen?

Een vraag die veel ondernemers zichzelf afvragen is. Mag ik een pak op naam van de zaak kopen?

Het antwoord is ja, maar daar zitten in Nederland wel wat haken en ogen aan waar je aan moet voldoen. Daarom is het goed om je goed in te lezen voor je de keus maakt om de aankoop van een pak op naam van de zaak te zetten. Je wil immers niet voor verassingen komen te staan. Daarom leggen we je in dit artikel uit waar je aan moet voldoen.

een-pak-op-naam-van-de-zaak-kopen

Hoe zit dat nou precies in elkaar?

Af en toe zit het belasting systeem in Nederland wat complex in elkaar en zie je af en toe door de bomen het bos niet meer.

Ook bij bedrijfskleding word het niet te makkelijk gemaakt.

Het lijkt vanzelfsprekend te zijn dat je een twee of driedelig kostuum die je voor zakelijke doeleinden gebruikt, zonder problemen op de zaak kan zetten. Want je koopt het pak immers voor zakelijk gebruik. Maar daar gaat de belastingdienst niet direct mee akkoord.

Het geval is dat er strakke regels zijn voor werkkleding. Wanneer je niet aan die regels voldoet, valt de aankoop van jouw pak niet onder werkkleding en mag je deze dus niet aftrekken van de winst zonder daarvoor belast te worden.

Spelregels voor bedrijfskleding

De 2 duidelijke regels voor werkkleding waaruit vaak wordt opgemaakt dat je een kostuum niet op de zaak mag zetten zijn als volgt.

  • Kleding waarvan je nagenoeg met zekerheid kan stellen dat het dient als werkkleding (Bij bijvoorbeeld een overal of werk jas is dit makkelijk vast te stellen); of
  • Kleding die is voorzien van een of meer duidelijk zichtbare bedrijfslogo’s met een gezamenlijke oppervlakte van ten minste 70 cm² (per kledingstuk).

Belangrijke uitzondering

Er is alleen één uitzondering op bovenstaande regels die voor jou als ondernemer belangrijk is om te bepalen of jij het pak zakelijk of privé aankoopt. het gaat om de regel dat de kleding die op de zaak word aangekocht, zonder dat je daar loonbelasting over betaald. Op de zaak moet blijven liggen.

Je moet bij controle van de belastingdienst toonbaar maken dat het aangekochte heren kostuum alleen op de zaak gedragen wordt en daar ook blijft als jij naar huis gaat. Dat wordt dus omkleden op de zaak. 😉

Wat moet ik doen om te voldoen aan de eisen?

  • Zorg dat de rekening van de aankoop van uw pak op naam van de zaak staat. Bestel je bij ons? Dan kan je gemakkelijk de bedrijfsnaam invullen op de afrekenpagina.
  • Laat je kostuum af en toe ophalen en terugbrengen bij jou op de zaak om het pak te laten stomen en zorg dat je een bon hebt waarmee je dat kan aantonen.
  • Laat je pak op de zaak hangen en kleed je om op de zaak. Net als met alles wat je moet verantwoorden bij de belastingdienst, moet je ook dit goed kunnen verantwoorden. (Maak dus aannemelijk dat jij je op de zaak omkleed)

Kan ik mijn zakelijke pak online bestellen?

Net als bij veel andere producten kan je tegenwoordig ook een pak makkelijk online bestellen. We hebben bij The Garrison bijvoorbeeld een matentool om erachter te komen welke maat het best bij jou past.

Vervolgens kan je die maat bestellen en proberen. Heb je toch een maat groter of kleiner nodig? Dan kan je het pak makkelijk en gratis ruilen via ons retour portaal.

Een pak op de zaak kopen buiten Nederland

Woon jij niet in Nederland en wil je en pak kopen op naam van de zaak? Dan moet de btw verlegt worden naar het land waar het artikel wordt ingekocht. Is jouw bedrijf gevestigd in België en wil je een zakelijke aankoop doen. Dan moet de btw verlegt worden naar België. Je betaald dus geen btw in het land waar de aankoop plaats vindt.

Wil je een zakelijk pak aanschaffen bij TheGarrison.nl. Dan kan je de btw gemakkelijk verleggen door bij EU BTW-nummer je btw nummer in te vullen. Dit kan je doen bij het afrekenen van je artikelen.

Voer je een geldig btw-nummer in, dan word de btw van het bedrag afgetrokken en verlegt naar het land waar gekocht wordt. Denk er wel aan om dit goed in je boekhouding te verwerken.

Is het verstandig om het pak om naam van de zaak te zetten?

Zoals bovenstaand besproken is het zeker mogelijk om de aankoop van een tweedelig of driedelig kostuum op de zaak te doen. Overigens is het wel goed om je af te vragen of je echt aan de regels gaat voldoen.

Wil jij zonder problemen met je pak naar de bruiloft van je broer? Dan kan je de aankoop wellicht beter privé doen. Je betaald dan iets meer, maar hoeft geen verantwoording af te leggen over waar en wanneer jij je pak draagt.

Wel zo comfortabel toch? 🙂