Waarom kleden mensen zich als peaky blinders?

Waarom kleden mensen zich als peaky blinders?

Het is onmiskenbaar dat de stijl van de Peaky Blinders een impact heeft gemaakt op de hedendaagse mode. Vanaf het moment dat de Britse serie, gevestigd in het naoorlogse Birmingham, op het scherm verscheen, zijn fans over de hele wereld gevallen voor de unieke, vintage uitstraling van de personages. Maar waarom zijn mensen zo gefascineerd door deze specifieke mode? Laten we dieper ingaan op de materie en ontdekken waarom de Peaky Blinders stijl zo populair is geworden. Wil jij alvast een Peaky Blinders outfit kopen? Klik dan op het linkje en ontdek al onze peaky blinders outfits. 

De Peaky Blinders: Wie waren ze?

De Peaky Blinders waren een beruchte straatbende, actief in Birmingham, Engeland van de late 19e eeuw tot de vroege 20e eeuw. De bende was vooral bekend om hun gewelddadige activiteiten en het feit dat ze de gokscene in de stad domineerden. De leden, grotendeels jonge criminelen uit de lagere en middenklasse, waren herkenbaar aan hun onderscheidende kleding. Zo droegen ze op maat gemaakte pakken, vaak met pocketwatches en jassen met knopen. De welvarende leden droegen zijden sjaals en gesteven kragen met metalen dasspelden.

Peaky Blinders

De aantrekkingskracht van de Peaky Blinders stijl

Het is duidelijk dat de unieke mode van de Peaky Blinders een belangrijke rol speelt in de populariteit van de televisieserie. De kostuums, nauwkeurig uitgezocht en authentiek ontworpen, geven een fascinerend beeld van de periode na de Eerste Wereldoorlog, een periode die niet vaak wordt uitgebeeld in de media. De duistere kleuren en zware stoffen weerspiegelen het grimmige landschap van Birmingham in die tijd. Maar meer dan dat, de pakken, schoenen en accessoires die de personages dragen, zoals de iconische platte petten, geven ook een uitdrukking aan hun stoere, rebelse houding.

Lees ook: Wat is de “Peaky Blinders style”? Alles wat jij moet weten!

Een manier om een bepaalde houding of mentaliteit uit te drukken 

De Peaky Blinders stijl is dan ook meer dan alleen een mode-trend; het is een manier om een bepaalde houding of mentaliteit uit te drukken. Mensen die de Peaky Blinders stijl adopteren, identificeren zich vaak met de veerkracht, vindingrijkheid en onafhankelijkheid van de personages. Door zich te kleden als een Peaky Blinder, willen ze deze kwaliteiten ook laten zien in hun eigen leven. 

Hoe kleed je je als een Peaky Blinder?

Het nabootsen van de Peaky Blinders stijl vereist een aantal specifieke kledingstukken en accessoires. Begin met een driedelig pak van vintage tweed of een geruit patroon, gecombineerd met een zwaar wollen donkere jas. Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Peaky Blinders stijl is het penny-collar overhemd, een klassiek item dat een stijlvolle toevoeging is aan elke outfit. Wat betreft de schoenen: kies voor stijlvolle, stevige leren laarzen.

En dan zijn er nog de accessoires. Een onmisbaar element van de Peaky Blinders look is de newsboy cap, een karakteristiek item dat je outfit helemaal afmaakt. Andere accessoires die de look completeren, zijn zijden sjaals, gesteven kragen en metalen dasspelden.

Tot slot is er de haardracht. De meeste personages in Peaky Blinders kiezen voor een 'disconnected undercut', waarbij de zijkanten kort zijn geknipt en het haar bovenop langer wordt gelaten. Om antwoord te geven op de vraag: hoe kleed je je als een Peaky Blinder, hebben we ook een speciaal filmpje gemaakt. Zeker even kijken dus :). 

De Invloed van de Shelby Familie

Een belangrijk aspect dat de stijl van de Peaky Blinders heeft beïnvloed, is de mode van de fictieve Shelby-familie in de televisieserie. Hoewel de serie gebaseerd is op de echte Peaky Blinders bende, heeft de karakterisering en de bijzondere modekeuzes van de familie Shelby bijgedragen aan de popularisering van de look. Tommy Shelby, de leider van de bende en tevens hoofdpersonage, heeft de kijker betoverd met zijn zware wollen jassen in verschillende donkere tinten van blauw tot grijs en zwart, gecombineerd met zijn kenmerkende tweed pakken. Zijn stijl reflecteert zijn slimme en altijd beheerste houding, en laat zien dat hij zelden verkeerde beslissingen maakt. Zijn keuze voor gedempte kleuren en zijn voorkeur voor robuuste, duurzame stoffen weerspiegelen de grimmige realiteit van zijn leefomgeving en de harde aard van zijn werk.

De Peaky Blinders Stijl in de Moderne Tijd

Hoewel de Peaky Blinders stijl sterk verankerd is in de mode van de jaren 20 en 30, heeft deze de tand des tijds doorstaan en vindt nog steeds weerklank in de hedendaagse mode. Vandaag de dag zie je elementen van de Peaky Blinders stijl terug in het straatbeeld, op modeshows en in modebladen. Denk aan tweed jassen, leren laarzen, platte petten en zelfs de kenmerkende kapsels van de personages. Deze elementen worden vaak gecombineerd met moderne kledingstukken om een look te creëren die zowel tijdloos als eigentijds is. Het is een stijl die zowel verfijning als een vleugje rebellie uitstraalt, een combinatie die zowel mannen als vrouwen aanspreekt. Hoewel de daadwerkelijke Peaky Blinders bende misschien al lang vergeten is, leeft het zeker voort in de mode van vandaag. 

Ben je enthousiast geraakt en overweeg je een Peaky Blinders outfit te bestellen? Lees dan ook alvast volgend blog: Waar koop je voordelig een Peaky Blinders outfit?

Koop jouw Peaky Blinders outfit online bij The Garrison

Wil je je garderobe verrijken met de iconische stijl van de Peaky Blinders? Dan is The Garrison de perfecte online winkel voor jou. We hebben een uitgebreide collectie kleding en accessoires die perfect aansluiten bij de kenmerkende look van de Shelby-familie. Van tweed pakken en zware wollen jassen tot de karakteristieke newsboy caps. Vergeet ook de stijlvolle pocketwatches niet om je outfit helemaal af te maken. Of je nu op zoek bent naar een complete outfit of slechts enkele stukken om je look een vleugje Peaky Blinders te geven, je vindt het allemaal bij The Garrison.