peaky-blinders-look

Wat is de Roaring Twenties?

De Roaring Twenties, ook wel de “Jazz Age” genoemd, was een periode van economische groei en sociaal liberalisme die plaatsvond in de jaren 1920 in de Verenigde Staten. Het was een tijd van opkomende technologieën, zoals de radio en de auto, en de opkomst van de populaire cultuur, zoals jazzmuziek en de filmindustrie.

De Roaring Twenties was ook een periode van opkomende vrouwenemancipatie, met de invoering van het 19de Amendement in 1920, waardoor vrouwen het recht kregen om te stemmen. Dit leidde tot een toename van vrouwen in het openbaar leven en het werkende leven.

Het was ook een tijd van veranderingen in de kledingstijl, met de opkomst van de “flapper”-stijl voor vrouwen, die gekenmerkt werd door korte rokjes, hoge hakken en make-up. Mannen droegen ook informelere kleding, met het opkomen van de pakken met wijde pijpen en de trilby-hoed.

Hoewel de Roaring Twenties vaak als een tijd van onbeperkte vreugde en prosperiteit wordt gezien, was het ook een tijd van spanningen en onrust. Er was een toenemende kloof tussen arm en rijk, en de economische groei was niet gelijkmatig verdeeld. De Roaring Twenties eindigde ook abrupt met de Wall Street Crash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie.

Desondanks blijft de Roaring Twenties een belangrijk en fascinerend deel van de Amerikaanse geschiedenis en heeft het veel van de culturele en sociale veranderingen beïnvloed die we vandaag de dag zien. Het blijft een tijdperk dat wordt geassocieerd met vrijheid, energie en opwinding.

Hoe is de Roaring Twenties onstaan?

Na de Eerste Wereldoorlog was er een toename van industriële productie, wat leidde tot een opleving van de economie. Dit werd versterkt door de opkomst van nieuwe technologieën, zoals de radio en de auto, die de consumptie en het levensgemak van mensen beïnvloedden. Deze economische groei werd ook gestimuleerd door het Marshallplan, waarbij de Verenigde Staten financiële hulp bood aan Europese landen na de oorlog om hun economieën te herstellen.

De Roaring Twenties was ook een tijd van sociaal liberalisme, met de opkomst van de vrouwenemancipatie en de afschaffing van de Prohibition in 1933, wat leidde tot een toename van alcoholgebruik en nachtclubs. Dit werd gepaard met veranderingen in de kledingstijl, met de opkomst van de “flapper”-stijl voor vrouwen en informelere kleding voor mannen.

Hoewel de Roaring Twenties vaak als een tijd van vreugde en prosperiteit wordt gezien, was het ook een tijd van spanningen en onrust. Er was een toenemende kloof tussen arm en rijk, en de economische groei was niet gelijkmatig verdeeld. De Roaring Twenties eindigde ook abrupt met de Wall Street Crash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie.

Desondanks blijft de Roaring Twenties een belangrijk en fascinerend deel van de Amerikaanse geschiedenis en heeft het veel van de culturele en sociale veranderingen beïnvloed die we vandaag de dag zien. Het blijft een tijdperk dat wordt geassocieerd met vrijheid, energie en opwinding.

Hoe was de kledingstijl tijdens de Roaring Twenties?

In de Roaring Twenties, was er een duidelijke verandering in de kledingstijl ten opzichte van de voorafgaande jaren. Zowel vrouwen als mannen droegen kleding die losser en informeler was, met het opkomen van de pakken met wijde pijpen en de trilby-hoed voor mannen.

Vrouwen droegen de zogenaamde “flapper”-stijl, gekenmerkt door korte rokjes, hoge hakken en make-up. Deze stijl was bedoeld om vrouwen te helpen om meer vrijheid en onafhankelijkheid te behalen en was een uiting van de opkomende vrouwenemancipatie in de Roaring Twenties.

Ook was er een toename van kleurrijke en opvallende kleding, met de opkomst van de Art Deco-stijl, die gekenmerkt werd door geometrische vormen en glimmende materialen. Dit was een uiting van de opwinding en het optimisme van de tijd.

Hoewel de kledingstijl van de Roaring Twenties vaak als opvallend en uitbundig wordt gezien, was het ook een tijd van verandering en vrijheid, met de opkomst van nieuwe modeontwerpers en het ontstaan van kleurrijke en avant-gardistische kledingstijlen. De Roaring Twenties heeft daarmee een blijvende impact gehad op de mode-industrie en de manier waarop we ons kleden.

Accessoires en siraden voor je roaring twenties outfit

In de jaren 1920 bestond een driedelig pak voor mannen meestal uit een jasje, vest en broek. De mannenmode van die tijd werd gekenmerkt door een focus op klassieke, getailleerde stijlen, en het driedelige pak was een populaire keuze voor formele gelegenheden.

Om de look van een driedelig pak in de jaren 1920 compleet te maken, voegden mannen meestal een paar belangrijke accessoires toe. Dit kunnen een overhemd, stropdas, pochette, manchetknopen, een zakhorloge en schoenen zijn.

Overhemden waren meestal wit of licht van kleur en gemaakt van katoen of linnen. Ze werden gedragen met een stropdas, die allerlei kleuren en patronen kon hebben. Zakdoeken werden vaak gedragen in de borstzak van het jasje en gaven een vleugje kleur en persoonlijkheid aan de outfit. Manchetknopen waren een populaire keuze om de manchetten van het overhemd vast te maken, en konden worden gemaakt van verschillende materialen zoals goud, zilver en parelmoer.

Schoenen waren een belangrijk onderdeel van het driedelige pak, en mannen droegen meestal formele schoenen zoals oxfords of loafers. Deze waren vaak van leer en gepolijst.

Over het algemeen werden de accessoires die in de jaren 1920 aan een driedelig pak werden toegevoegd, gekozen om de klassieke, getailleerde stijl van het pak aan te vullen en een vleugje persoonlijke flair aan de outfit toe te voegen. Zoek je naar een outfit die perfect in de Roaring Twenties stijl past? Hou dan zeker rekening met deze accessoires om je outfit compleet te maken.