Peaky Blinders geschiedenis

Peaky Blinders geschiedenis

Geschiedenis van de Peaky Blinders

Voor de eerste wereld oorlog, ontstonden er meedere bendes in de sloppenwijken van Birmingham. Door economische tegenspoed werden mensen berooft en werden zakkenrollers actief. Soms ging het er agressief aan toe, aanvallen, afranselingen, steekpartijen en handmatige wurging kwamen steeds vaker voor. Er ontstonden bendes die zich steeds verder uitbreiden en steeds georganiseerder te werk gingen. Door deze geweldadige bendes werd de politieke controle en sociale macht steeds groter. In 1870 werd de bende Peaky Blinders opgericht in de straten van Birmingham. Het krachtigste lid van de Peaky Blinders stond bekend als Kevin Mooney. Die met enige regelmaat zijn naam veranderde. Zijn echte naam was Thomas Gilbert. Veel van de landgrepen die door de bende zijn ondernomen, zijn door hem geïnitieerd. De meest gewelddadige jeugdbende organiseerden zichzelf als een unieke groep die bekend staat als de "Peaky Blinders". Nadat geselecteerde gangsters in 1890 een man hebben aangevallen, stuurden ze een brief naar verschillende nationale kranten die zichzelf als leden van deze specifieke groep verklaarden.

Een van de voornaamste activiteiten van de Peaky Blinders was bet bezetten van land. met name de gemeenschappen van Small Heath en Cheapside, Birmingham.

Een van de grote rivalen van de Peaky Blinders waren de Cheapside Sloggers waarvan de naam later evaluërde naar "Sloggers" wat Vechters betekend. Deze bende heerste in 1870 toen Peaky Blinders opdook in Adderley Street, in de Bordesley en Small Heath-gebieden, in die tijd een extreem achtergestelde sloppenwijk van Birmingham. De Peaky Blinders hielden bijna twintig jaar verschillende niveaus van controle over Birmingham.

 

In 1899 werd een Ierse politiecommissaris gecontracteerd om de lokale wetgeving in Birmingham te handhaven. Door corruptie bij de politie en omkoperij verminderde de effectiviteit van zijn handhaving echter

De bende Peaky Blinders werd in 1910 minder actief, toen een grotere bende, de Birmingham Boys onder leiding van Billy Kimber, hen inhaalden.

Kledingstijl Peaky Blinders

De Peaky Blinders onderscheidde zich door hun Peaky Blinders kledingstijl, in tegenstelling tot eerdere bendes. De leden droegen vaak op maat gemaakte kleding die niet erg geschikt was voor bendes. De Kledingstijl van de Peaky Blinders was te herkennen aan een 3-delig pak en lange jas, leren laarzen, een pocketwatch en niet te vergeten de Peaky Blinders Cap. Door de weersomstandigheden die zorgden voor modderige straten in de sloppenwijken, werden de leren laarzen met stalen neuzen gedragen. 

De vrouwen, vriendinnen en minnaressen van de bendeleden stonden bekend om het dragen van weelderige kleding. Parels, zijden en kleurrijke sjaals en waren alledaags.

 

De naam Peaky Blinders

Wanneer je de serie Peaky Blinders gezien hebt is het je wellicht wel duidelijk. De naam Peaky Blinders is afgeleid van de scheermesjes die zijn verwerkt in de Caps die bij de kledingstijl horen.

Deze caps met scheermesjes werden gebruikt als wapen. De Peaky Blinder leden hadden een de cap om de vijand te blinderen. Er zijn ook rapporten die aangeven dat de mesjes gebruikt werden om het voorhoofd los te snijden. Zodat de vijand tijdelijk werdt geblindeerd.

De histoeicus van Birmingham, Carl Chinn is van mening dat de naam uitsluitend komt van het populaire gebruik van "peaky" als distcriptor voor een platte cap met een mes.

"Blinder" is een bekende term uit Birmingham die tot op de dag van vandaag word gebruikt om een keurig uiterlijk te beschrijven. (Het verblinden van iemand d.m.v. een opvallend uiterlijk).

Meest bekende bendeleden.

De prominentste leden van de bende waren David Taylor, Earnest Haynes, Harry Fowles, Stephen McNickle en Thomas Gilbert.

 

Fowles, bekend als "Baby-faced Harry", werd op 19-jarige leeftijd gearresteerd wegens diefstal van een fiets in oktober 1904. McNickle en Haynes werden ook tegelijkertijd gearresteerd voor het stelen van een fiets en thuisinvasie. Allemaal werden ze een maand lang vastgehouden voor hun misdaden. West Midlands politiedossiers beschreven de drie gearresteerd als "walgelijke jonge mannen die in de straten dronken groepen besluipen, beledigende en voorbijgangers overvielen."  Taylor werd gearresteerd op de leeftijd van 13 voor het dragen van een geladen vuurwapen.

 peaky-blinders-geschiedenis

Einde van The Peaky Blinders

Na bijna een decennium van politieke controle, bracht hun groeiende invloed de aandacht van een grotere bende, de Birmingham Boys. De uitbreiding van de Peaky Blinders in renbanen leidde tot een gewelddadige reactie van de bende uit Birmingham. Peaky Blinder-families hebben fysiek afstand genomen van het centrum van Birmingham en naar het platteland verhuist. Met de terugtrekking van de Blinders uit de criminele onderwereld, trok de Sabini-bende zich in bij de Birmingham Boys-bende en verstevigde de politieke controle over Centraal-Engeland in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Naarmate de specifieke groep bekend als de Peaky Blinders kleiner werd, werd hun naamgenoot gebruikt als algemene term om gewelddadige straatjongeren te beschrijven. De activiteiten van de bendes duurden van de jaren 1890 tot de jaren 1930