bruilofttips the garrison

Kledingtips voor mannelijke bruiloftsgasten? Ontdek de dresscodes

Krijg je een uitnodiging voor een bruiloft? Dan roept dit vaak een belangrijke vraag op: wat trek je aan? Het kiezen van de juiste outfit kan een uitdaging zijn. In dit artikel bespreken we verschillende dresscodes voor mannelijke bruiloftsgasten. Zo kom je altijd goed voor de dag. 

White Tie

Bij een white tie-bruiloft is de dresscode het meest formeel. Dit betekent dat je een zwarte rokjas draagt met een witte strik, een wit overhemd met opstaande kraag en een wit vest. Combineer dit met een zwarte broek met satijnen strepen aan de zijkanten en zwarte leren schoenen. White tie is zeldzaam en wordt vaak gekozen voor zeer formele avondbruiloften.Black Tie

De black tie dresscode is iets minder formeel dan white tie, maar nog steeds zeer chique. Hierbij draag je een smoking met een zwart vlinderdasje. Verder draag je een wit smokingoverhemd, een zwarte smokingbroek en glanzende zwarte schoenen. Een smoking met satijnen revers en een zijden strik geven je een klassieke look die nooit uit de mode raakt.

Black Tie Optional

Deze dresscode geeft je iets meer flexibiliteit. Hoewel een smoking nog steeds de voorkeur heeft, is een donker pak met een nette das ook acceptabel. Zorg ervoor dat je overhemd wit is en je schoenen in goede staat zijn. Deze optie biedt een balans tussen formeel en enigszins informeel, waardoor je iets meer keuzevrijheid hebt. 

Creative Black Tie

Wil je een beetje creativiteit toevoegen aan je outfit? Dan is de creative black tie dresscode perfect voor jou. Dit betekent dat je je basis smoking of donker pak kunt combineren met creatieve accessoires. Denk aan een kleurrijke strik, een uniek pochet of zelfs een opvallend paar schoenen. Hiermee laat je jouw persoonlijke stijl zien, terwijl je toch netjes gekleed bent.Je mag iets creatiever zijn

Cocktail Dresscode

Een cocktail dresscode vraagt om een elegant, maar minder formeel outfit. Voor mannen betekent dit meestal een donker pak met een stijlvolle das of strik. Je kunt experimenteren met kleuren en patronen, zolang de algemene uitstraling maar netjes is. Dit is een geweldige kans om een modieuze draai te geven aan je look.

Om je een klein beetje een beeld te geven van hoe de setting eruit kan zien bij een cocktail dresscode. 

Semi-Formeel

Bij een semi-formele bruiloft is de dresscode iets minder strikt. Een donker pak met een nette das is voldoende, maar je kunt ook kiezen voor een blazer met een mooie broek. Zorg ervoor dat je outfit er verzorgd uitziet. Vermijd casual items, zoals jeans of sneakers. Een mooi horloge of een paar stijlvolle manchetknopen maken je look helemaal af. 

Festive 

De festive dresscode nodigt je uit om creatief en vrolijk te zijn met je outfit. Denk aan een kleurrijk pak, een opvallende das of een uniek patroon. Het doel is om er feestelijk uit te zien zonder de formaliteit uit het oog te verliezen. Kies voor stoffen zoals fluweel of zijde om een luxueuze uitstraling te creëren.


Misschien is deze afbeelding een beetje overdreven, maar het laat wel zien dat je met de festive dresscode uniek mag zijn. Het is wel gebruikelijk om een pak te dragen, maar je hebt wel veel vrijheid wat kleur betreft. 

Garden Party

Bij een bruiloft in de buitenlucht past een lichtere en meer ontspannen outfit. Een lichtgekleurde linnen broek met een wit overhemd en een (sportieve) blazer is ideaal. Voeg een paar nette loafers of brogues toe en je bent klaar voor een stijlvolle buitenbruiloft. Vergeet niet een zonnebril mee te nemen als bescherming tegen de zon. Tip: Kijk ook eens naar onze zomerpakken

Wat als de dresscode niet duidelijk is?

Het kan gebeuren dat de dresscode niet duidelijk vermeld staat op de uitnodiging. In dat geval is het slim om te kiezen voor een net heren pak. Hiermee ben je bijna altijd goed gekleed, ongeacht de setting van de bruiloft. Je kunt de bruid of bruidegom ook om verduidelijking vragen, om er zeker van te zijn dat je gepast gekleed gaat.

Veelgestelde vragen van lezers

Bij The Garrison krijgen we regelmatig vragen van onze lezers, waaronder over het bijwonen van een bruiloft. We lichten graag een aantal vragen uit. 

Mag ik een zwart pak dragen op een bruiloft?

Ja, een zwart pak is meestal een veilige keuze, vooral voor avondbruiloften. Zorg ervoor dat je het combineert met een wit overhemd en een nette das. Zo hou je een elegante uitstraling. 

Is een stropdas verplicht bij een semi-formal dresscode?

Hoewel een stropdas niet altijd verplicht is bij een semi-formal dresscode, wordt het wel gewaardeerd. Het geeft je outfit een nette en samenhangende uitstraling.

Wat moet ik dragen bij een strandbruiloft?

Voor een strandbruiloft kun je kiezen voor luchtige stoffen zoals linnen. Een lichtgekleurde linnen broek met een wit overhemd en een casual blazer is perfect. Vermijd donkere kleuren en warme stoffen. Deze zijn oncomfortabel in de warmte. 

Kan ik een spijkerbroek dragen naar een casual bruiloft?

Hoewel een casual dresscode meer ontspannen is, zijn spijkerbroeken over het algemeen niet geschikt voor bruiloften. Kies liever voor een nette chino. Zo draag je een mooie verzorgde broek. 

Wat als ik geen pak heb?

Geen zorgen, je hoeft niet meteen een duur trouwpak aan te schaffen. Een net donkerblauw of grijs pak werkt in veel gevallen prima. Heb je echt geen pak? Overweeg dan om er een te huren. Veel kledingzaken bieden verhuurservices aan met veel stijlen en maten. Zo ben je toch goed gekleed, zonder dat je veel geld kwijt bent. 

Wat te doen bij een last-minute uitnodiging?

Word je last-minute uitgenodigd voor een bruiloft? Geen paniek! Een nette outfit kun je snel samenstellen. Kies voor een donker pak dat je al hebt en combineer het met een fris wit overhemd. Voeg een stijlvolle das toe en gepoetste schoenen. Heb je geen stropdas bij de hand? Dan kan een nette blazer met een open kraag ook werken, zolang de rest van je outfit verzorgd is. Ook kun je bij The Garrison nog snel een stropdas aanschaffen, mocht dit nodig zijn. 

Door deze tips en richtlijnen te volgen, weet je zeker dat je altijd passend gekleed bent voor elke bruiloft. We wensen je veel plezier op de bruiloft!