Wat draag je als man op een bruiloft?

Wat draag je als man op een bruiloft?

Een bruiloft bijwonen vraagt om een zorgvuldige keuze in kleding. Maar wat is nu precies de juiste outfit voor deze gelegenheid? Of je nu de bruidegom bent of een gast, de juiste keuze in (trouw)pak kan een wereld van verschil maken. The Garrison, gespecialiseerd in trouwpakken voor heren, helpt je graag bij het maken van deze belangrijke beslissing.

Het perfecte trouwpak voor heren

Voor de bruidegom is de keuze van het pak uiterst belangrijk. Ga je voor een klassieke look met een tuxedo, of kies je voor een donker, formeel pak met een wit overhemd en donkere das? Een das is hier onmisbaar. Een peak revers (meest klassieke revers, waarbij de revers omhoog pieken) kan net dat beetje extra formaliteit aan je pak toevoegen en werkt perfect voor deze gelegenheid.

Hoe kies je de juiste kleur en stijl?

Bij het selecteren van een trouwpak voor heren is kleur cruciaal. Hoewel een wit pak zeker een optie is, kiezen de meesten klassieke kleuren zoals marineblauw, grijs of bruin. Ook een groen pak is een optie die steeds vaker gekozen wordt. Voor gasten is het belangrijk om een stap terug te doen en de bruidegom te laten schitteren. Een klassiek donkerblauw pak, single- of double-breasted, ziet er altijd elegant en gepast uit. 

Accessoires maken de man

De juiste accessoires kunnen je trouwpak voor heren compleet maken. Denk aan manchetknopen, een stijlvol horloge of een opvallende das. Deze kleine details kunnen je outfit helemaal afmaken. 

De impact van het juiste schoeisel

Een vaak onderschat element bij het samenstellen van een trouwpak voor heren is het schoeisel. Het juiste paar schoenen kan je outfit naar een hoger niveau tillen, terwijl een ongepast paar juist afbreuk kan doen aan je zorgvuldig geselecteerde pak. Kies voor klassieke leren schoenen in zwart of bruin, afhankelijk van de kleur van je pak. Zorg ervoor dat ze goed gepoetst zijn voor een onberispelijke look.

Het belang van een goede pasvorm

Een trouwpak voor heren moet als gegoten zitten. Een pak dat te groot of te klein is, kan oncomfortabel zijn en je bewegingsvrijheid beperken. Bovendien doet het af aan de elegantie van je algehele verschijning. Een bezoek aan een ervaren kleermaker kan wonderen doen, zodat je pak perfect aansluit op je lichaamsvorm. Dit is vooral belangrijk voor de bruidegom, die de hele dag in het middelpunt van de belangstelling staat. Bij onze eigen trouwpakken hebben we ook maattabellen toegevoegd, zodat je zeker weet dat jouw trouwpak een goede pasvorm heeft. Heb je hier nog vragen over? Dan helpen de experts van The Garrison je graag verder. Neem ook even contact met ons op via het menu. 

Hoe houd je rekening met het seizoen?

Het seizoen waarin de bruiloft plaatsvindt, kan sterk beïnvloeden welk type trouwpak voor heren geschikt is. In de zomer zijn lichtere stoffen en kleuren aan te raden, terwijl in de winter donkerdere tinten en zwaardere stoffen meer gepast zijn. Een linnen pak kan ideaal zijn voor een strandbruiloft in de zomer, terwijl een wollen pak (of een tweed pak) warmte en stijl biedt bij een winterceremonie.

Hoe pas je jouw persoonlijke stijl aan op de dresscode?

Hoewel het belangrijk is om de dresscode te respecteren, betekent dit niet dat je je persoonlijke stijl volledig aan de kant moet schuiven. Accessoires zoals een opvallende das, een uniek horloge of zelfs een op maat gemaakte voering in je jas kunnen je persoonlijkheid laten doorschemeren, zonder de dresscode te overtreden.

De do's en don'ts van bruiloftskleding voor gasten

Enkele modefouten die bruiloftsgasten moeten vermijden zijn het dragen van wit, te casual of te formeel gaan en het negeren van de dresscode. Zorg ervoor dat je outfit past bij de gelegenheid, zonder te veel af te leiden.

Wat draag ik naar een zomerbruiloft als gast?

Voor een zomerbruiloft gelden iets luchtigere regels. Een licht sportief jasje, een net overhemd en ontspannen chino's kunnen perfect zijn voor overdag. 's Avonds mag je kiezen voor donkerdere kleuren, aangezien bruiloften later op de dag formeler van aard zijn. 

Casual of strikt formeel?

De dresscode kan sterk variëren afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de bruiloft. Is het een strandbruiloft of een minder formele setting, dan kun je het pak misschien overslaan. Bij de meeste Nederlandse bruiloften is een pak en das echter de verwachte kleding, vooral voor de ceremonie.

Alternatieven voor het traditionele trouwpak

Niet elke bruiloft vereist een volledig pak. Voor informele of buitenbruiloften kan een nette combinatie van chino's en een blazer, afgemaakt met een zijden strikdas en een wit overhemd, zeer geschikt zijn. Een pochet kan je look net dat beetje extra flair geven.

Veelgestelde vraag over bruiloftskleding

Een veelgestelde vraag is of mannen altijd een pak moeten dragen naar een bruiloft. Het antwoord hangt af van de dresscode en het tijdstip van de bruiloft. Voor formele bruiloften is een jas met je pak een must, terwijl bij casual bruiloften een net overhemd en broek voldoende kunnen zijn.

Meer weten? Ontdek dan ook onze 5 beste bruiloft gast outfit tips voor mannen

Draag wat bij je past, maar houd rekening met de gelegenheid

Bij het kiezen van je outfit voor een bruiloft, is het essentieel om een balans te vinden tussen persoonlijke stijl en respect voor de wensen van het bruidspaar. The Garrison biedt veel soorten trouwpakken aan die bij elke gelegenheid passen. We bieden zowel trouwpakken aan voor de bruidegom zelf, als heren pakken in het algemeen (ideaal voor bruiloftsgasten). Met dit blogartikel ben je in ieder geval goed op weg naar het vinden van het perfecte pak dat bijdraagt aan een onvergetelijke dag.