Wie betaalt het pak van de bruidegom?

Wie betaalt het pak van de bruidegom?

Het plannen van een bruiloft kan een zeer opwindende maar ook uitdagende taak zijn. Een van de vele beslissingen die moeten worden genomen, gaat over wie de kosten voor het trouwpak betaalt. In dit artikel vertellen kijken we naar de verschillende tradities en normen, maar ook naar moderne aanpassingen. 

Traditionele rolverdeling

Traditioneel gezien is de verdeling van de kosten bij een bruiloft erg duidelijk. Volgens oude conventies betaalt de familie van de bruid voor de ring van de bruidegom, het verlovingsfeest, de bruiloft en receptie, de brunch de volgende dag en een eventuele verlate receptie. Dit omvat meestal ook de kosten van het pak van de bruidegom.

Het moderne perspectief

Ondanks de traditionele verdeling van de kosten, houden veel mensen tegenwoordig een meer pragmatische benadering aan. Er is een groeiende trend waarbij het bruidspaar en hun families de kosten van de bruiloft onderling bespreken en verdelen op basis van hun individuele financiële capaciteit. In sommige gevallen dragen beide families bij aan een gemeenschappelijke "pot", die wordt gebruikt om alle uitgaven te dekken.

Het is tegenwoordig ook niet ongebruikelijk voor bruidsparen om zelf een groot deel van hun huwelijkskosten te betalen, vooral als ze al enige tijd financieel onafhankelijk zijn. Deze aanpak kan een eerlijkere verdeling van de kosten mogelijk maken en financiële lasten van familieleden verlichten.

Bruidspaar

Verschillen per land

Toch varieert wie betaalt voor het pak van de bruidegom vaak per land. In veel landen, zoals in de Verenigde Staten, betalen de bruidegom en zijn getuigen traditioneel hun eigen pakken wanneer ze deze kopen. Echter, in landen zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk, is het meestal het bruidspaar dat deze kosten op zich neemt. In Nederland hoort – volgens het boekje – de familie van de bruidegom het pak van de bruidegom te betalen. 

Het effect van de grootte van de bruiloft

De grootte van het huwelijksfeest kan ook van invloed zijn op wie betaalt voor het pak van de bruidegom. Als het bruidspaar betaalt voor de pakken van de getuigen, moet hun budget uiteraard groter zijn naarmate er meer getuigen zijn.

Belangrijke extra's

Naast het kopen of huren van een pak of smoking, moeten de bruidegom en zijn getuigen ook accessoires aanschaffen, zoals schoenen, sokken, manchetknopen, stropdassen, en meer. Hoewel het traditioneel de verantwoordelijkheid van de bruidegom en zijn getuigen is om deze accessoires te kopen, zijn er gevallen waarin de bruidegom deze als cadeau geeft aan de getuigen. 

Lees ook: Wat maakt een pak een echt trouwpak?

De rol van de getuigen

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de rol van de getuigen bij een bruiloft verder gaat dan alleen het dragen van bijpassende pakken. Ze spelen een essentiële rol in de ondersteuning van de bruidegom, zowel in de aanloop naar als tijdens de bruiloft. Dit omvat taken zoals het helpen organiseren van het vrijgezellenfeest, het assisteren van gasten tijdens de receptie, het houden van toespraken en zelfs het bieden van morele steun aan de bruidegom.

Gezien hun cruciale rol, is het gebruikelijk dat de bruidegom zijn getuigen een waarderingsgeschenk geeft. Deze geschenken kunnen variëren van gepersonaliseerde manchetknopen en dasspelden tot luxe scheersets, afhankelijk van het budget en de voorkeuren van de bruidegom. Bij moderne bruiloften is dit echter niet altijd van toepassing. 

Het kopen van het trouwpak: planning en timing

Tot slot mag de timing bij het shoppen voor trouwpakken niet worden vergeten. Het is aan te raden dat bruidegoms hun pakken minimaal zes maanden voor het trouwen bestellen. Dit zorgt voor voldoende tijd voor aanpassingen en eventuele wijzigingen. Het ruim van tevoren plannen van deze aankoop kan ook helpen om de kosten te spreiden en te voorkomen dat dit een te grote uitgave wordt, die in één keer moet worden voldaan. Dit maakt de ervaring aangenamer, zowel voor de bruidegom als voor zijn getuigen.

Zomer trouwpak The Garrison

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag: “Wie betaalt voor het trouwpak?” 

De vraag “Wie betaalt voor het pak van de bruidegom?” heeft geen eenduidig antwoord. Het hangt af van een verscheidenheid aan factoren, waaronder culturele en persoonlijke overwegingen, evenals het budget van het bruidspaar en de grootte van het huwelijksfeest. Het allerbelangrijkste is om open te communiceren en beslissingen te nemen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Op deze manier kunnen ongemakken of misverstanden worden voorkomen en kan iedereen zich concentreren op het vieren van de liefde tijdens deze onvergetelijke dag.

Koop jouw trouwpak online bij The Garrison 

The Garrison maakt het vinden van het perfecte trouwpak nog makkelijker. Vanuit je eigen woning kun je onze uitgebreide collectie pakken verkennen (zie onze trouwpakken pagina). Of je nu op zoek bent naar een klassieke smoking, een eigentijds marineblauw pak, of wellicht iets meer informeels voor een strandbruiloft; we hebben ontzettend veel opties. Ontdek snel meer en maak gebruik van de maattabel om het perfecte trouwpak te vinden.