bruiloft the garrison

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als gast?

Als je een bruiloft bijwoont, wil je het bruidspaar natuurlijk verrassen met een passend cadeau. Het geven van geld is een populaire keuze, omdat het bruidspaar daarmee zelf iets kan kopen. Maar hoeveel geld is nou gepast om te geven? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je relatie met het bruidspaar, het type bruiloft en je eigen financiële situatie. In dit artikel geven we je graag de nodige inspiratie. 

Hoeveel geef je als je dicht bij het bruidspaar staat?

Bij een bruiloft wordt over het algemeen verwacht dat je wat meer geld uitgeeft dan bij een andere gelegenheid, zoals een verjaardag of een jubileum. Als vuistregel kun je tussen de €50 en €200 overwegen, afhankelijk van hoe dicht je bij het bruidspaar staat. Ben je de beste vriend, of een broer/zus? Dan raden we het aan om aan de hogere kant te zitten (natuurlijk moet dit wel passen binnen je eigen financiële situatie). Wil je ook weten hoeveel geld je je zoon geeft als hij gaat trouwen? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Wat als het bruidspaar minder bekend is?

Staan de bruid en bruidegom verder van je af en zijn het bijvoorbeeld kennissen of collega's? Dan kun je ook een kleiner bedrag geven. Bedragen tussen de €20 en €75 gebruikelijk. Het gaat erom dat je laat zien dat je blij bent om deel uit te maken van hun speciale dag, zonder dat je je verplicht voelt veel uit te geven.

Moet ik meer geven als ik een daggast ben?

Ja, als je de hele dag aanwezig bent - van de ceremonie tot het avondfeest - reflecteert dat een nauwere band met het bruidspaar. Daggasten geven vaak tussen de €50 en €150. Deze bedragen helpen enigszins de kosten voor jouw aanwezigheid te dekken, zoals maaltijden en entertainment. Zo help je het bruidspaar met het financieren van hun grote dag.

Originele manieren om geld te geven

Geld geven hoeft niet saai te zijn! Overweeg creatieve opties zoals geld vouwen in origami, een geldboom opzetten, of het verstoppen van geld in een leuk cadeau zoals een fotolijst of een kleine schatkist. Deze kleine extra's maken je gift extra persoonlijk. 

Wil je nou meer weten over leuke cadeaus om te geven als moeder? Lees dan ook ons blog met als titel: Wat geef je als moeder je zoon als hij gaat trouwen?

Wat voor cadeau geef je als je alleen bij de receptie komt?

Als je alleen voor de receptie bent uitgenodigd, is het logisch dat je minder uitgeeft dan wanneer je de hele dag aanwezig bent. Een bedrag van ongeveer €30 tot €50 is passend. Dit laat zien dat je waardeert dat je deel mag uitmaken van hun dag, zelfs als het maar voor even is. 

Een cadeau geven met meerdere personen

Ga je iets samen geven met een familielid of vriend/vriendin, denk dan aan een gezamenlijk cadeau. Samen kunnen jullie een bedrag tussen de €75 en €200 overwegen, afhankelijk van jullie relatie met het bruidspaar. Dit kan jullie beide in staat stellen iets groters of betekenisvollers te geven dan wanneer jullie apart zouden geven. Geef je met meer dan 2 personen? Dan kan het ook leuk zijn om een stedentrip of een mini-vakantie als cadeau te geven. 

Kan ik mijn cadeau aanpassen op basis van de bruiloftskosten?

Het is attent om te overwegen wat het bruidspaar waarschijnlijk uitgeeft aan jouw aanwezigheid. Bij een bruiloft op een luxe locatie met uitgebreide catering kan je iets meer geven. Maar onthoud: het moet binnen je budget passen. Maak het niet te gek. 

Wat als het bruidspaar geld vraagt voor de huwelijksreis?

Sommige koppels hebben tegenwoordig een 'honeyfund' waar je kunt bijdragen aan hun huwelijksreis. In plaats van een vast bedrag, kun je kiezen om bij te dragen aan een specifieke ervaring tijdens hun reis, zoals een diner bij kaarslicht of een snorkelavontuur. Dit maakt je gift persoonlijk en onvergetelijk.

Geef wat je kunt missen

Het belangrijkste is dat je geeft wat je kunt missen. Laat je gevoel hierbij spreken. Bruiloften zijn mooie gelegenheden die draaien om liefde en vriendschap, niet om financiële verplichtingen. Laat je hart spreken en zorg dat je cadeau vanuit het hart komt. Daar gaat het uiteindelijk om. 

Meebetalen aan het trouwpak? Bekijk dan ook onze collectie

Naast het bepalen van het juiste bedrag voor een bruiloftscadeau, kan je ook overwegen om mee te betalen aan een prachtig trouwpak van de bruidegom. Bij The Garrison bieden we een uitgebreide collectie aan stijlvolle trouwpakken die elke bruidegom laat stralen op zijn grote dag. Of je nu kiest voor een klassiek of een modern pak, bij ons vind je kwaliteit en stijl die de bruiloft nog mooier maken. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je een onvergetelijke bijdrage kunt leveren aan de uitstraling van het bruidspaar.