pekay blinder op de motor

Welke taal spreken ze in Peaky Blinders?

De populaire televisieserie Peaky Blinders heeft fans over de hele wereld geboeid met zijn meeslepende verhaallijnen, complexe personages en authentieke weergave van het tijdperk na de Eerste Wereldoorlog. Een veelgestelde vraag onder fans is: welke taal spreken ze eigenlijk in Peaky Blinders?

De taalkundige diversiteit van de Shelby familie

De familie Shelby, centraal in de serie, heeft een rijke culturele achtergrond die de basis vormt voor de verschillende talen en accenten die we in de serie horen. De Shelbys zijn van Iers-Romani afkomst, een unieke culturele en etnische groep die sinds de 16e eeuw in Groot-Brittannië aanwezig is. Deze achtergrond speelt een cruciale rol in de talen die de personages spreken en de accenten die ze gebruiken. Wil je je verdiepen in de geschiedenis van Peaky Blinders? Klik dan ook even op het linkje. 

Wat voor accent spreekt Tommy Shelby?

Cillian Murphy, die de rol van Tommy Shelby speelt, heeft onthuld hoe hij het Brummie-accent speelde voor zijn rol. Samen met de maker van de show, Steven Knight, nam hij gesprekken op van stamgasten in Birmingham. Deze opnames hielpen Murphy om zijn Ierse accent om te zetten in een geloofwaardig Brummie accent. Dit was nodig voor de authenticiteit van zijn personage. Het Brummie accent is typisch voor de inwoners van Birmingham, waar de serie zich afspeelt.

Zijn de Shelbys Iers of Romani?

De Shelbys hebben een gemengde achtergrond van Ierse Travellers en Romani. Dit wordt in de serie benadrukt door de talen en dialecten die ze spreken. In seizoen 1 horen we de familie soms Roemeens spreken, maar dit werd later gecorrigeerd naar Romani, de taal van de Romani-gemeenschap. Dit onderscheid is belangrijk omdat Romani een Indo-Arische taal is, terwijl Roemeens een Romaanse taal is. Deze fout werd door de producenten rechtgezet, om de culturele en historische nauwkeurigheid te waarborgen.

Wat is Shelta?

Naast Romani en Engels, wordt in de serie soms Shelta gesproken. Shelta is een gemengde taal die wordt gebruikt door de Ierse Traveller gemeenschap. Het gebruik van Shelta in de serie onderstreept de complexiteit en diversiteit van de taalachtergrond van de Shelbys.

Hoe leerden de acteurs deze talen?

Het leren van deze talen en accenten vereiste veel inspanning van de acteurs. Murphy en de andere castleden moesten niet alleen de accenten onder de knie krijgen, maar ook de juiste uitspraak van de Romani en Shelta woorden leren. Dit draagt bij aan de authenticiteit van hun personages. Dit zorgde ervoor dat de serie nog meer representatief was voor die tijd. 

Waarom spraken de Shelby's eerst Roemeens?

In de eerste seizoenen van Peaky Blinders spreken de Shelbys soms Roemeens. Dit werd gedaan om de Romani achtergrond van de familie te benadrukken. Deze keuze bleek later niet helemaal correct, aangezien de Romani-gemeenschap een eigen taal heeft, genaamd Romani. Vanaf seizoen 3 schakelde de serie over naar het gebruik van Romani in plaats van Roemeens, wat een meer accurate weergave is van de culturele achtergrond van de Shelby's.

De invloed van cultuur op taalgebruik

De verschillende talen en accenten in Peaky Blinders weerspiegelen niet alleen de achtergrond van de personages, maar ook de historische/sociale context van de tijd. De mix van Engels, Brummie-accent, Romani en Shelta toont de rijkdom aan cultuur en geschiedenis in de serie. 

Hoe draagt taal bij aan de sfeer van de serie?

Taal speelt een belangrijke rol in het creëren van de authentieke sfeer van Peaky Blinders. De keuze om verschillende talen en accenten te gebruiken, versterkt de historische nauwkeurigheid. Het laat zien hoe taal een middel kan zijn om identiteit en afkomst te benadrukken, en hoe het de relaties tussen de personages beïnvloedt.

Een fascinerende blik op culturele diversiteit

Peaky Blinders biedt een fascinerende kijk op een tijdperk vol culturele diversiteit. De talen en accenten die in de serie worden gebruikt, zijn niet alleen een middel om authenticiteit toe te voegen, maar ook om de rijke achtergrond van de personages te benadrukken. Voor fans die zich afvragen welke taal de Shelbys spreken, biedt de serie een boeiende mix van Engels, Romani en Shelta. Samen vormt dit de taal van de meeslepende serie. 

Wil je meer weten? Dan hebben we goed nieuws. Bij The Garrison hebben we veel blogs over Peaky Blinders met nog meer leuke weetjes. Ook verkopen we peaky blinders outfits, speciaal voor mensen die zich helemaal willen onderdompelen in de wereld van de Peaky Blinders (ook leuk voor verkleedfeestjes).