Wat is Tommy Shelby zijn echte naam?

Wat is Tommy Shelby zijn echte naam?

Tommy Shelby, de onvergetelijke held van het Britse misdaaddrama "Peaky Blinders", is een personage dat tot de verbeelding spreekt. Maar wie is hij echt? En wat weten we over de man achter de legende? In dit blogartikel vertellen we meer over Tommy Shelby. 

Wie is Thomas Michael Shelby?

Thomas Michael Shelby is geen gewone man; hij is de belichaming van charisma, intelligentie, en overlevingsdrang. Gespeeld door de Ierse acteur Cillian Murphy, heeft Shelby niet alleen twee Irish Film & Television Awards en twee National Television Awards in de wacht gesleept, maar ook de harten van miljoenen kijkers wereldwijd. 

De ware inspiratie achter Tommy Shelby

Hoewel Tommy Shelby een verzinsel is, vinden we in de echte wereld wel fragmenten van zijn verhaal terug. Thomas Gilbert, ook bekend als de beruchte Kevin Mooney, en Henry Lightfoot, de eerste persoon die ooit als een Peaky Blinder werd benoemd, dienden als inspiratie voor het personage. Deze echte criminelen legden de basis voor de complexe figuur die we vandaag kennen als Tommy Shelby in Peaky Blinders.

Hoe oud is Tommy Shelby aan het einde van Peaky Blinders?

Aan het einde van seizoen 6, in het jaar 1934, is Tommy 44 jaar oud. Zijn leeftijd en ervaringen, waaronder de opkomst van het fascisme in Europa en het VK, vormen een cruciale achtergrond voor de verhaallijnen van seizoenen 5 en 6, die leiden naar de Tweede Wereldoorlog.

Wat maakt Tommy Shelby zo bijzonder?

Tommy Shelby belichaamt het archetype van de sigma man: uitzonderlijk slim, sluw, en in staat om zijn tegenstanders te slim af te zijn. Zijn loyaliteit aan familie en de wil om hen te beschermen, maakt hem een fascinerend karakter. Daarnaast is zijn Iers-Romani afkomst en het gebruik van het woord "zigeuners" in Peaky Blinders een knik naar historische nauwkeurigheid, hoewel veel Romani mensen nu de voorkeur geven aan termen als "Roma".

Is het verhaal van Tommy Shelby echt?

Veel fans vragen zich af of de Shelby-familie echt bestond. Hoewel Thomas Shelby in onze dromen leeft, zijn de Peaky Blinders, zoals afgebeeld in de show, grotendeels fictief. Echter, de serie put uit de rijke geschiedenis van echte bendes en personen uit Birmingham en verweeft deze met fictie om een meeslepend verhaal te creëren. Meer weten? Lees dan ook het blog met als titel: Is Peaky Blinders gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

De Peaky Blinders en hun Gypsy achtergrond

De Shelby’s spreken soms Romani in de show, een keuze die vertrouwen tussen de personages moet bevorderen. Deze culturele nuances voegen een extra laag toe aan het verhaal en benadrukken de diversiteit van de personages en hun achtergronden.

Waarom trouwde Tommy met Lizzie?

Tommy's huwelijk met Lizzie, ooit bespot door zijn broer John, is een voorbeeld van hoe het personage evolueert. Het is een huwelijk uit gemak, gebaseerd op loyaliteit en de behoefte aan stabiliteit, niet ongewoon voor de complexe wereld waarin de Shelby's leven.

De impact van de Eerste Wereldoorlog op Tommy Shelby

Een vraag die vaak opkomt is: hoe heeft de Eerste Wereldoorlog Tommy Shelby gevormd? Deze gruwelijke ervaring liet onuitwisbare littekens achter op Tommy, zowel fysiek als mentaal. Zijn strijd met posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een terugkerend thema in de serie. Het verklaart zijn complexe karakter en de soms duistere beslissingen die hij neemt. Deze aspecten van Tommy's persoonlijkheid weerspiegelen de diepe impact die oorlog heeft op individuen, een thema dat ook vandaag de dag nog relevant is.

De romantische relaties van Tommy Shelby

Een ander veelbesproken onderwerp is Tommy's liefdesleven. Zijn relaties, vooral met Grace Burgess en later met Lizzie Stark, zijn complex en gelaagd, wat de kijkers diep raakt. Deze relaties bieden een kijkje in Tommy's kwetsbare kant en tonen dat liefde, zelfs in de meest duistere tijden, een krachtige drijfveer kan zijn. Ze belichten ook de sociale en emotionele uitdagingen waarmee mensen in die tijd werden geconfronteerd.

Geïnspireerd door Peaky Blinders? Bestel dan jouw eigen Peaky Blinders outfit

Ben je gefascineerd geraakt door de stijl, het verhaal en de onvergetelijke personages van Peaky Blinders? Heb je je ooit voorgesteld hoe het zou zijn om rond te lopen in de kenmerkende outfits die Tommy Shelby en zijn bende zo iconisch maken? Goed nieuws: The Garrison biedt je nu de kans om een stukje van die wereld in je eigen garderobe te brengen. Bestel vandaag nog jouw eigen Peaky Blinders outfit en stap in de voetsporen van de meest stijlvolle gangsters uit de geschiedenis.