Hoe realistisch is Peaky Blinders?

Hoe realistisch is Peaky Blinders?

Peaky Blinders, een razend populaire televisieserie, dompelt kijkers onder in de onderwereld van Birmingham na de Eerste Wereldoorlog. Maar hoe dicht bij de werkelijkheid komt deze meeslepende reeks? Laten we dieper duiken in de feiten en fictie achter Peaky Blinders.

De oorsprong van de Peaky Blinders

De Peaky Blinders waren een echte bende uit Birmingham, actief eind 19e en begin 20e eeuw. Deze gangsters maakten de straten van de industriestad onveilig. Echter, Tommy Shelby en zijn naaste familieleden, zoals we die kennen uit de serie, zijn creaties van de makers. De werkelijke Peaky Blinders hadden nooit kunnen dromen van de invloed en macht die Tommy Shelby en zijn familie in de serie vergaren.

Maar hoe zit het met de stijl en setting?

De serie staat bekend om zijn aandacht voor historische details. Van de sombere industriële achtergrond van het naoorlogse Birmingham tot de authentieke kostuums die de iconische stijl van de Peaky Blinders definiëren; veel elementen zijn zorgvuldig nagebootst. Deze aandacht voor detail geeft een extra laag authenticiteit aan de show en brengt de kijker moeiteloos terug in de tijd.

Zijn er echte historische figuren in de serie?

Ja en nee. Hoewel veel personages volledig fictief zijn, haalt de serie inspiratie uit echte historische figuren. Billy Kimber, bijvoorbeeld, was een echte bendeleider in Birmingham, hoewel zijn lot in de serie anders is dan in de realiteit. Ook de weergave van de criminele activiteiten, zoals het roken van opium en het overmatig drinken, is niet overdreven en weerspiegelt de ruwe randjes van het leven in die tijd.

Hoe accuraat zijn de criminele ondernemingen?

De criminele escapades van de Shelby-familie zijn grotendeels fictief. De echte Peaky Blinders waren vooral betrokken bij gokken, diefstal, en afpersing. Het idee dat ze scheermesjes in hun petten hadden, is meer mythe dan realiteit. Toch biedt de serie een fascinerende kijk op de mogelijke uitbreidingen van hun criminele rijk.

Had de echte Thomas Shelby echt een hoog IQ?

Hoewel Thomas Shelby een fictief personage is, suggereert zijn gedrag in de serie een hoge intelligentie en strategisch inzicht. In de echte wereld zou iemand met zijn capaciteiten en berekeningen inderdaad als zeer intelligent beschouwd worden. Zijn vermogen om altijd een stap voor te blijven, wijst op een mix van scherpzinnigheid en de kalmte om onder druk te presteren.

Hoe verhoudt de serie zich tot de werkelijke gebeurtenissen van de tijd?

Een vraag die vaak opduikt is hoe de serie de grote historische gebeurtenissen van de tijd weergeeft, zoals de Eerste Wereldoorlog en de sociale veranderingen die daarop volgden. Peaky Blinders slaagt erin om de impact van de oorlog op de personages en de samenleving op een diepgaande manier te verkennen. De terugkeer van soldaten, de verschuiving in sociale klassen, en de economische turbulentie worden tegen de achtergrond van de Shelby-familie avonturen geplaatst, waardoor de serie niet alleen een misdaaddrama is, maar ook een commentaar op de naoorlogse reconstructie van het Verenigd Koninkrijk.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel: Is peaky blinders gebaseerd op een waargebeurd verhaal? 

Hoe gaat de serie om met de thema's van loyaliteit en verraad?

De dynamiek van loyaliteit en verraad loopt als een rode draad door Peaky Blinders, waarbij familiebanden zowel een bron van kracht als van conflict zijn. De serie onderzoekt hoe de grenzen van loyaliteit worden getest in de criminele onderwereld en in de zakenwereld. Dit thema raakt aan universele vragen over wat het betekent trouw te zijn aan jezelf, je familie en je waarden, zelfs wanneer deze met elkaar in conflict zijn. 

Dus, hoe realistisch is Peaky Blinders echt?

Peaky Blinders mengt op vaardige wijze historische feiten met fictieve verhalen. Hoewel de kern van de serie - een bende genaamd Peaky Blinders die in Birmingham opereert - op waarheid berust, zijn veel van de personages, plotlijnen en dramatische wendingen het product van creatieve vrijheid. Deze balans tussen feit en fictie maakt de serie niet alleen boeiend maar ook een interessante reflectie op een tumultueus tijdperk in de Britse geschiedenis.

Zelf een Peaky Blinders outfit bestellen? Bekijk onze collectie

Geïnspireerd geraakt door de stijlvolle en onvergetelijke looks van de Peaky Blinders? Bij The Garrison hebben we een exclusieve collectie samengesteld waarmee je jouw favoriete personages niet alleen bewondert vanaf de bank, maar hun stijl zelf kunt belichamen. Duik in de wereld van Peaky Blinders met kleding die zowel de authenticiteit van de periode als de moderne flair uitstraalt. Voor een peaky blinders outfit ben je bij The Garrison aan het juiste adres. Eerst weten hoe je een echte peaky blinder wordt? Klik dan ook even op het linkje.