In welke tijd speelt Peaky Blinders zich af?

In welke tijd speelt Peaky Blinders zich af?

"Peaky Blinders", een naam die zowel fascinatie als ontzag oproept, verwijst naar een Britse historische dramaserie die de kijker meeneemt naar het Engeland van na de Eerste Wereldoorlog. De reis begint in het jaar 1919 en voert ons door verschillende historische momenten, eindigend in de jaren 1933 en 1934. Gedurende deze periode volgen we de avonturen van de Shelby-familie, een gangsterdynastie uit Birmingham, met aan het hoofd de onvergetelijke Thomas "Tommy" Shelby.

De mars door de tijd: van 1919 tot 1934

Bij het ontvouwen van Peaky Blinders zien we hoe de serie zich ontwikkelt met sprongen van twee jaar tussen de seizoenen, een structuur bedacht door maker Steven Knight. Dit geeft niet alleen een dynamisch tijdsbeeld maar plaatst de Shelby's te midden van belangrijke momenten in de Britse geschiedenis. Van de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, door de turbulente jaren 20 en de Grote Depressie na de beurscrash van 1929, tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De serie schetst een meeslepend portret van een tijdperk vol verandering en uitdaging.

Verschillen tussen feiten en fictie

Veel fans vragen zich af: hoeveel van "Peaky Blinders" is waar gebeurd? Hoewel de serie gebaseerd is op een echte bende uit Birmingham, heeft Knight een rijke, fictieve wereld rondom de Shelby's geweven. De echte Peaky Blinders bende was actief in de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw, ruim vóór de tijd waarin de serie zich afspeelt. Bovendien waren figuren als Tommy Shelby en zijn familieleden creaties van Knight, ontworpen om de verhalen van ambitie, macht en loyaliteit te vertellen tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen.

Meer weten hierover? Lees dan ook in ons blog: Is peaky blinders gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Realiteit versus fictie: De echte bende en de Shelby's

De echte Peaky Blinders waren berucht in de straten van Birmingham, bekend om hun stijlvolle kledij en gewelddadige methodes. In tegenstelling tot de serie opereerde de echte bende voornamelijk rond de eeuwwisseling, al meer dan 100 jaar geleden. Het element van de scherpe voorwerpen in de petten, waarnaar de naam verwijst, is ook meer mythe dan werkelijkheid. De serie neemt deze fascinerende geschiedenis en verweeft het met fictieve verhalen, waardoor het verleden tot leven komt op een manier die zowel boeiend als educatief is.

De Shelby's en hun wereld: een spiegel van de tijd

Door de jaren heen hebben de Shelby's niet alleen te maken met rivaliserende bendes en de wet, maar ook met de sociale en politieke veranderingen die hun tijdperk kenmerken. De serie belicht thema's zoals de impact van de Eerste Wereldoorlog op veteranen, de opkomst van het communisme en fascisme, en de sociale veranderingen die vrouwen meer op de voorgrond brachten. Dit alles wordt verweven met de persoonlijke strijd en ambities van de Shelby-familie. 

Hoe accuraat is de weergave van Birmingham in Peaky Blinders?

Een vraag die vaak opduikt bij fans van Peaky Blinders is hoe getrouw de serie het Birmingham van de vroege 20e eeuw weergeeft. De show, met zijn rokerige pubs en industriële landschappen, schetst een beeld van een stad die zowel ruw als romantisch is. Historisch gezien klopt het dat Birmingham een centrum was van industriële activiteit, bekend om zijn staalfabrieken en wapenproductie, vooral tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. 

Sommige decors en scenario's zijn aangepast

De serie vangt deze essentie met een opmerkelijke precisie, al zijn sommige decors en scenario's aangepast voor dramatisch effect. Het creatieve team achter Peaky Blinders heeft grondig onderzoek gedaan om de sfeer van die tijd na te bootsen, van de kleding en de dialecten tot de maatschappelijke verhoudingen. Toch is het belangrijk te onthouden dat artistieke vrijheid een rol speelt in het tot leven brengen van het verhaal van de Shelby-familie.

De rol van vrouwen in Peaky Blinders

"Peaky Blinders" valt ook op door zijn sterke vrouwelijke personages, van de onverzettelijke Polly Gray tot de ambitieuze Ada Shelby. In een tijdperk waarin vrouwen vochten voor hun stemrecht en een plek in de maatschappij, toont de serie hoe deze vrouwen een cruciale rol speelden binnen de Shelby-familie en hun zakelijke ondernemingen. Hun invloed overstijgt de traditionele genderrollen van die tijd en biedt een boeiende kijk op de dynamiek van macht en invloed. De vrouwelijke personages zijn niet alleen bijfiguren; ze zijn vaak de drijvende kracht achter belangrijke besluiten en plotwendingen, wat een frisse en moderne draai geeft aan het historische drama.

De impact van de Eerste Wereldoorlog op de personages

"Peaky Blinders" gaat diep in op de traumatische impact van de Eerste Wereldoorlog op zijn personages. De oorlog werpt een lange schaduw over de serie, met veel van de mannelijke personages, waaronder Tommy Shelby, die terugkeren als veranderde mannen. Deze focus op de psychologische littekens van de oorlog biedt een diepere laag aan het verhaal en benadrukt de realiteit van posttraumatische stressstoornis (PTSS), lang voordat het officieel erkend werd. Door deze verhaallijn brengt "Peaky Blinders" een eerbetoon aan de generatie die het onuitsprekelijke meemaakte op de slagvelden en daarna moest zien te overleven in een snel veranderende wereld.

De echte Peaky Blinders versus de serie

Hoewel de Shelby-familie en hun avonturen fictief zijn, baseerde Steven Knight, de maker van "Peaky Blinders", de serie deels op echte verhalen en personen uit die periode. De echte Peaky Blinders waren een bende die in het laat-19e-eeuwse Birmingham actief was, bekend om hun stijlvolle kleding en gewelddadige gedrag. Echter, de tijdlijn en gebeurtenissen in de serie zijn aangepast voor dramatische doeleinden. De echte bende was voornamelijk actief voor de Eerste Wereldoorlog, terwijl de serie zich afspeelt in de periode direct erna. Deze artistieke vrijheid stelt de makers in staat om diepgaand in te gaan op thema's als loyaliteit, macht, en de impact van oorlog, terwijl ze een boeiend verhaal vertellen dat de mensen vandaag de dag nog steeds aanspreekt. 

Wil jij je kleden als een echte peaky blinder? Ontdek onze outfits

The Garrison biedt jou een unieke kans om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Peaky Blinders. Of je nu geïntrigeerd bent door de nauwkeurig op maat gemaakte kostuums, de karakteristieke platte petten of de onmiskenbare klasse die deze tijdperk uitademt, onze collectie van Peaky Blinders outfits biedt voor elk wat wils. Meer lezen voordat je een peaky blinders outfit aanschaft? Lees dan ook ons blog: Hoe word je een echte peaky blinder?